30.dubna byl nejen posledním dubnovým dnem, kdy se v podvečer pálily čarodějnice a stavěly májky, ale byl to den, kdy žáci 6. ročníku navštívili Centrum stavitelského dědictví v Plasech. Cílem výletu byla stavba roubenky v životní velikosti, kdy si žáci měli vyzkoušet manuální práci, spolupráci a hlavně, že řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek.

Hlavním dopravním prostředkem jsme zvolili vlak. Jízda uběhla jako nic a z nádraží v Plasech jsme byli na místě cobydup. Nejprve jsme si vyzkoušeli postavit model roubenky, abychom pochopili princip stavby. Práce to byla titěrná, ale obě skupiny, na které byli žáci rozdělení, se s tím poprali opravdu heroicky.

Pak už konečně mohla započít stavby opravdové roubenky. Kluci a naše jedna dívka si podle plánků museli nanosit příslušné trámy, na místě stavby si je rozdělit a koordinovat svou práci tak, aby výsledkem byla malá chaloupka. Vše se zadařilo na jedničku a projekt byl zakončen následným rozebráním a uklizením všech dílů na své místo.

Nakonec jsme se stihli po těžké práci v Plasech občerstvit a hurá na vlak domů. Výlet se nám náramně vydařil, počasí bylo jak na objednávku a my v 6. třídě můžeme s klidem říci, že už víme, jak si postavit dům!

Ing. Petra Zlámalová